Dette blogginnlegget har blitt skrevet med hjelp av KI (kunstig intelligens). KI, her Chat GPT, skrev innledningen mens jeg selv har skrevet hoveddelen.
Innledning (av KI)
Nevro-lingvistisk programmering (NLP) er en tilnærming til kommunikasjon, personlig utvikling og psykoterapi som ble skapt på 1970-tallet. NLP bygger på å forstå de prosessene vi bruker for å oppleve verden og hvordan vi kan forandre dem for å oppnå ønskede resultater. I organisasjonsutvikling kan NLP brukes for å forbedre kommunikasjon, bygge bedre team og håndtere endringer effektivt. I denne artikkelen vil vi utforske de grunnleggende prinsippene i NLP og hvordan de kan anvendes i en organisasjonskontekst. Vi vil se på konkrete eksempler på hvordan NLP har hjulpet bedrifter med å forbedre arbeidsmiljøet og oppnå sine mål.
Hoveddel 1 – Nåsituasjonen (av Sandra Krogh-Bjerke)
Nåsituasjonen kaller vi også ofte for ER-bildet. Slik ståa faktisk er. Se for deg at du kan organisasjonsutvikling med de nyttige verktøyene og elementene som finnes. Verdenscafé, våpenskjold, den samskapte læringsmodellen for lærende organisasjoner, felles visjon, kjerneverdier, psykologisk trygghet og mye mer. Likevel er det noe som hindrer deg i å ha den kjemien og kulturen som du ønsker. Psykologisk trygghet er ikke helt der du skulle ønske. Tallene på bunnlinjen er ikke helt der eierne skulle ønske. Det å etablere en god kultur for [sett inn ønsket beskrivelse her] kan være vanskelig hvis kommunikasjonen og personlig utvikling blant ansatte og ledelse henger litt etter.
Noen naturlige spørsmål dukker opp ganske raskt.
Hvem er problemet?
Hva er problemet?
Hva kan vi gjøre?
Hva burde vi ikke gjøre?
Kan vi fikse det selv?
Bør vi leie inn noen?
NLP coaching handler i stor grad om å lytte til det som blir sagt, observere det som blir sagt uten ord, dvs kroppsspråk og mimikk, og stille spørsmål for å komme til roten i det som begrenser en person og organisasjon…i tillegg til det som motiverer og fremmer både medvirkning og arbeidslyst. Denne kunnskapen kan, ved å være møysommelig, hjelpe deg og din arbeidsplass til et nytt nivå.
Hoveddel 2 – Fremtidssituasjonen (av Sandra Krogh-Bjerke)
Det er jo hit man vil. Til den mer lukrative fremtidssituasjonen, vi kaller den BLIR-bildet fordi det er det man faktisk blir når man gjør de rette tingene. Rett og slett organisasjonens interne visjon. Så hva gjør man da, for å komme dit man vil?
Jeg har jo innledet med overskriften «Hva er NLP ….» og hadde bitte litt i innledningen om det. Og så fortsatte overskriften med: «…. og hvordan kan det brukes i organisasjonsutvikling?» så da fortsetter jeg med akkurat det.
Det første man kan bruke NLP til er å lære seg hvordan vi mennesker tar inn og prosesserer informasjon, vi kaller det «kommunikasjonsmodellen«. Kommunikasjonsmodellen setter oss i stand til å få bedre innsikt i hva som preger en person og hvordan de både filtrerer og forvrenger informasjon. Vanlige filter/forvrenginger er å utelate, overdrive og underdrive den informasjonen man har fått eller gir ut. I tillegg vil en persons oppfattelse og formidling av informasjon preges av både fysisk og mental tilstand. Det er derfor det er vanlig at gode foredragsholdere har en innleding eller underveisinnslag med fysisk aktivitet hos publikum. Det kan være håndsopprekning, reise seg eller annet som gir et skifte i både fysisk tilstand og mental energi. En praksis som en god møtekultur kan implementere. 1-1 møter kan være en gåtur, gruppemøter kan gjøres på golfbanen eller annet som er moderat aktivt. Finn ut hva som kan gjøres på din arbeidsplass. Du må nok bruke litt tid og energi på å jobbe inn en ny vane og kultur.
Det andre jeg synes man kan bruke tid på fra NLP er å forstå overbevisninger og kjerneverdier i dybden. Forstår man dette vil man kunne finne ut av hvilke rammer andre mennesker føler seg trygge med og hva andre mennesker styres av. Vi kaller overbevisninger for «det som beskytter oss» og er små sannheter vi tror på. Kjerneverdier kaller vi for «det som styrer oss» og er i all enkelhet ord som representerer det som er viktig for oss. Typiske overbevisninger går ofte på hva man tror eller ikke tror om hva man klarer. Typiske kjerneverdier er frihet, trygghet, respekt m.fl. Det er alltid spennende som coach å dypdykke litt i alt dette, og det tar oss videre over til et annet verktøy.
5W1H [5 why & 1 how; se en kort video om metoden her: https://youtu.be/98LKjwUijPI?si=TaujM09WLgQ0I0al ] har ikke utgangspunkt i NLP men er likevel nyttig for å komme til bunns i det man ønsker å finne ut av uansett om det er kjerneverdiers betydning eller bakgrunnen for overbevisninger.
Et fjerde verktøy jeg anbefaler å ta med deg er å etablere en god tilbakemeldingskultur med verktøyet «Sandwich-metoden» (noen ganger kalt «Hamburger-metoden»). Denne tilbakemeldingsmetoden går ut på å gi tilbakemeldinger med en struktur der man pakker inn konstruktiv kritikk/råd mellom noe positivt. Det kan se ut slik:
Innledning (toppen): «Hei Arne, jeg ønsker å gi deg skryt for hvordan du tok ansvar i møtet i dag og ledet hele prosessen.«
Midten (fyllet): «Et tips jeg ønsker i forbindelse med dette er å bruke spørsmålsform litt oftere da det gir eierskap til prosessen hos de som deltar på møtet. Hva tenker du om det?«
Avslutning (bunnen): «Ellers så synes jeg du har god kontroll på prosjektlederrollen og viser at du er til å regne med når andre trenger støtte.«
Hvis du har kjennskap til NLP eller annen terapiform, hvilke teknikker og verktøy synes du er nyttig i din jobb?
Hvis du ikke har kjennskap til noe slikt fra før, hva tok du med deg fra dette blogginnlegget?
Og da avslutter jeg med et sitat jeg elsker som er fra Jim Rohn: «If you will change, everything will change for you.«
Sandra.